یکی از رایجترین باورهای زوجها این است که «ما با هم زیاد صحبت میکنیم و واقعا خوبیم». در حالی که ارتباط واقعی چیزی فراتر از صحبتکردن با یکدیگر است. معمولا وقتی همسرتان به خانه میآید با هم درباره اتفاقات روزتان صحبت میکنید، اما تکلیف احساسات، نیازها و موضوعات دیگری که بهندرت دربارهاش صحبت میکنید، چه میشود؟
ما باید احساسات و نیازهایمان را با شریک زندگیمان در میان بگذاریم و متقابلا پذیرای احساسات و نیازهای او هم باشیم. البته همیشه شرایط طوری پیش نمیرود که بتوانیم با همسرمان ارتباط خوبی برقرار کنیم، اما تمرین ارتباط مؤثر باعث میشود در این مواقع هم عملکرد بهتری داشته باشیم. تلاش برای بهبود رابطه باعث میشود از نیازهای یکدیگر مطلع باشید، ضعفهای هم را بشناسید و مشکلات رابطه را بهخوبی حل کنید.
هدف از این تمرینهای ارتباطی نحوه بیان افکار و احساسات به شیوهای درست است. بر اساس پژوهشهای متعدد، زوجهایی که میدانند چطور با هم ارتباط برقرار کنند، در مقایسه با زوجهایی که ارتباط ضعیفی با هم دارند، روابط شادتر و بادوامتری دارند.
بهترین تمرینهای ارتباط مؤثر برای زوجها
1. گفتوگوی آرامشبخش در مکانی صمیمی
خودتان و همسرتان را در حال صحبتکردن در کنار شومینه یا هر مکان امن و صمیمی دیگر تصور کنید، لذتبخش است، نه؟ سعی کنید از هر خلوت امنی برای صحبتکردن صمیمانه با همسرتان استفاده کنید. در این گفتوگو صحبت درباره تفاوتهای شخصیتی و رفتاری را کنار بگذارید و از سرزنش همسرتان دست بردارید. اگر بخواهید رفتارهای منفی مانند سرزنشکردن همسر را وارد گفتوگو کنید، قطعا نتیجه خوبی نخواهید گرفت. درباره سرگرمیها، دوران کودکی، آرزوها و اهداف و مسائل موردعلاقه هر دویتان صحبت کنید.
2. بهاشتراکگذاری احساسات
یکی از تمرینهای ارتباطی بسیار مهم برای زوجها یادگیری نحوه درست بهاشتراکگذاشتن احساساتشان است. شاید شما با خودتان بگویید این که کاری ندارد! اما برای برخی از زوجها صحبتکردن درباره احساسات سختترین کار ممکن است. اگر این کار برایتان سخت است، سعی کنید کمکم پیش بروید.
زمانی را برای صحبتکردن انتخاب کنید که هر دو آرام باشید و تنشی نداشته باشید. غمگین، مضطرب یا کلافهاید؟ یا برعکس هیجان دارید و ذوقزدهاید؟ فرقی نمیکند در این لحظه چه احساسی دارید، مهم این است که آن را به شیوهای درست با همسرتان در میان بگذارید. با صحبتکردن درباره احساسی که دارید، حس میکنید باری از روی دوشتان برداشته شده است و کمی سبکتر میشوید.
3. صحبتکردن نوبتی
یکی از بهترین تمرینهای ارتباط مؤثر نوبتی صحبتکردن است. البته برای انجام این تمرین باید هر دو سرحال و باحوصله باشید. یکی از مهمترین چیزهایی که در بحث ارتباط مؤثر یاد میگیریم این است که همهچیز مشترک است و باید همانطور که به خودمان اهمیت میدهیم، به همسرمان هم توجه کنیم.
در تمرین نوبتی صحبتکردن مدتزمان کوتاهی را تعیین کنید مثلا 3 تا 5 دقیقه، سپس با فعالکردن تایمر نوبتی صحبت کنید. در این زمان فقط کسی صحبت میکند که نوبتش باشد و طرف مقابل میتواند فقط با نشانههای غیرکلامی تصدیق، درک یا همدلی خود را نشان دهد. این تمرین بهظاهر ساده احترام به همسر و گوشکردن فعالانه را به زوجها آموزش میدهد.
4. پرسیدن سؤالات باز
سؤالات باز سوالاتیاند که پاسخشان بیش از یک کلمه «بله» یا «خیر» است. مثلا بهجای اینکه از همسرتان بپرسید «روز خوبی داشتی؟» بپرسید «امروز چطور گذشت؟». پرسیدن این سؤال علاوهبر اینکه ارتباط شما را تقویت میکند، به همسرتان میفهماند خوب یا بدبودن روزی که گذرانده برای شما مهم است. ممکن است فکر کنید این سؤالات بیهوده است، اما نقش شگفتانگیزی در بازگشت صمیمیت به رابطه عاطفی شما دارد.
5. فهرستکردن نقاط قوت و ضعف یکدیگر
در این تمرین شما و همسرتان باید 3 ویژگی مثبت و 3 نقطه ضعف یکدیگر را یادداشت کنید و بعد درباره آنها صحبت کنید. هنگام صحبتکردن درباره نقاط قوت و ضعف همسرتان، ابتدا او را بهخاطر خوبیهایش تحسین کنید و سپس نقاط ضعفش را با لحنی آرام و انتقادی سازنده بیان کنید. مراقب باشید که همسرتان را بهخاطر ویژگیهای منفی سرزنش نکنید. این روش یکی از مؤثرترین تمرینها برای تقویت ارتباط زوجهاست.